Składniki
-
Składniki na ciasto czekoladowe:
-
200 g Mąka pszenna
-
260 g Brązowy cukier
-
170 ml Olej słonecznikowy
-
80 g Ciemne kakao
-
200 ml Mleko
-
4 szt Jajkoduże
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
7 g Proszek do pieczenia
-
Frużelina malinowa:
-
500 g Malinyświeże/możone
-
150 g Cukier
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
3 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
-
Krem malinowy:
-
500 g Mascarpone
-
Polewa malinowa:
-
120 g Dżem malinowybezpestkowy
-
1 łyżeczka Żelatyna w proszku
-
Dodatkowo:
-
300 g MalinyMożna zastąpić innymi owocami
Opis
Tort urodzinowy to ważny element każdych urodzin. Własnoręczne wykonany wypiek, choćby nie najpiękniejszy znaczy o wiele więcej od drogich, prezentów kupionych nie raz w pośpiechu. I nie ważne, że czasem nie sprostamy dekoracji – ważne, że dajemy coś od siebie, od serca. Ten tort nie powinien sprawić większych trudności nawet początkującym. Mocno czekoladowe i wilgotne blaty, przełożone delikatnym kremem z dodatkiem frużeliny malinowej. Przełamany świeżością słodko-kwaśnych malin, wieńczących tort. Tort jest efektowny, nie za słodki i bardzo smaczny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej. |
2
Zakończ etap
|
Frużelina malinowa:Do rondelka dodajemy maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w jednej łyżce wody i dodajemy do owoców. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. |
3
Zakończ etap
|
Krem malinowy:Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy frużelinę malinową i ucieramy na gładką masę. |
4
Zakończ etap
|
Wykonanie:Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu malinowego. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu i rant wierzchu ( aby polewa malinowa nie spływała). Boki tortu i rant obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Na wierzch wylewamy tężejącą polewę malinową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. |