Składniki
-
2 szt Czerwona papryka chilii
-
2 ząbki Czosnek
-
200 ml Woda
-
110 g Cukier
-
65 ml Wino ryżowe*można zastąpić octem jabłkowym
-
65 ml Zimna woda
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
Opis
Słodki Sos Chili – popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do nich był słodki sos chili – duet idealny. Od tamtego wieczoru dodawałam go nie mal do wszystkiego. Postanowiłam zrobić go w domu i powiem Wam, że ten domowy o niebo lepiej smakuje od tego ze sklepowej półki. W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Przygotowanie: |