Składniki
-
400 g Filet z Tilapii
-
Pieprz cytrynowy
-
Sól morska
-
Oliwa z oliwek
-
Składniki na Purée:
-
500 g Ziemniak
-
300 g Korzeń selera
-
2 łyżki Masło
-
Biały pieprz
-
Sól morska
-
Składniki na sos jabłkowy:
-
175 ml Sok jabłkowyjednodniowy
-
1 szt Jabłko
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Mąka ziemniaczanapłaska
-
Pieprz cytrynowy
-
Składniki na salsę z ogórków:
-
300 g Ogórek kiszony
-
5 szt Papryka konserwowa
-
1 szt Cebula
-
2 łyżki Zalewa z papryki konserwowej
Opis
Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę fantazji w postaci odświeżającej sałatki. Całość wspaniale zagrała, danie zdecydowanie wszystkich urzekło.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie Purée:Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu jabłkowego:Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie salsy z ogórków:Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie ryby:Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor. |