0 0
Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:
500 ml Mleko
100 ml Woda gazowana
250 g Mąka pszenna
1 szt Jajko
2 łyżki Olej
szczypta Sól
Składniki na farsz:
500 g Mięso mielone wieprzowe
400 g Krojone pomidory z puszki
200 g Koncentrat pomidorowy
1 szt Papryka czerowna
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
1 puszka Fasola czerowna
1 szt Czerwona papryka chilii
1 szt Cebula
2 ząbki Czosnek
2 łyżeczki Przyprawa do chili con carne
1 łyżka Papryka słodka mielona
1 łyżka Sos tabasco
3 łyżki Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Składniki na sos pomidorowy:
400 g Pomidory krojone w puszcze
1 szt Cebula
2 ząbki Czosnek
150 ml Woda
1/2 łyżki Cukier
3 łyżki Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Dodatkowo:
150 g Ser cheddar

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Właściwości:
    Kuchnia:
      • Średni

      Składniki

      • Składniki na ciasto naleśnikowe:

      • Składniki na farsz:

      • Składniki na sos pomidorowy:

      • Dodatkowo:

      Opis

      Udostępnij

      Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Z serem, ulubionym dżemem, jabłkami, owocami czy bitą śmietaną. Często traktowane jako śniadanie lub deser. Moja dzisiejsza wersja to naleśniki wytrawne z meksykańskim nadzieniem. Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Danie bardzo pożywne i sycące – idealne na zimowe dni.

      (Visited 113 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Przygotowanie naleśników:

      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
      Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

      2
      Zakończ etap

      Przygotowanie farszu:

      Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe.
      Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną, papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Dusimy wszystko na średnim ogniu około 20-25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę czerwoną. Mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników.

      3
      Zakończ etap

      Przygotowanie sosu:

      Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Sos przy pomocy blendera miksujemy, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.
      Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Zapiekamy około 15-20 minut.
      * można użyć całych pomidorów, wcześniej należy je posiekać
      ** można zastąpić pieprzem cayenne

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Makaron z kurczakiem i ananasem
      następny
      Muffiny ziemniaczane
      poprzedni
      Makaron z kurczakiem i ananasem
      następny
      Muffiny ziemniaczane

      Dodaj komentarz

      Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here