Składniki
-
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-
500 ml Mleko
-
100 ml Woda gazowana
-
250 g Mąka pszenna
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Sól
-
Składniki na farsz:
-
500 g Mięso mielone wieprzowe
-
400 g Krojone pomidory z puszki
-
200 g Koncentrat pomidorowy
-
1 szt Papryka czerowna
-
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
-
1 puszka Fasola czerowna
-
1 szt Czerwona papryka chilii
-
1 szt Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżeczki Przyprawa do chili con carne
-
1 łyżka Papryka słodka mielona
-
1 łyżka Sos tabasco
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
Pieprz
-
Sól
-
Składniki na sos pomidorowy:
-
400 g Pomidory krojone w puszcze
-
1 szt Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
150 ml Woda
-
1/2 łyżki Cukier
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
150 g Ser cheddar
Opis
Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Z serem, ulubionym dżemem, jabłkami, owocami czy bitą śmietaną. Często traktowane jako śniadanie lub deser. Moja dzisiejsza wersja to naleśniki wytrawne z meksykańskim nadzieniem. Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Danie bardzo pożywne i sycące – idealne na zimowe dni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie naleśników:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Sos przy pomocy blendera miksujemy, aby miał jednolitą, gładką konsystencję. |