Składniki
-
510 g + 2 łyżki Mąka
-
220 g Cukier
-
250 ml Oranżadamożna zastąpić wodą gazowaną
-
250 ml Olej
-
5 szt Jajkodużych
-
3 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Ciemne kakao
-
szczypta Sól
-
Polewa:
-
100 g Masło
-
3 łyżki Mleko
-
3 łyżki Cukier puder
-
3 łyżki Ciemne kakao
Opis
Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą. |