0 0
Sernik z musem jeżynowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
250 g Mąka pszenna
100 g Masło zimne
1 szt Jajko duże
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
65 g Cukier
szczypta Sól
Składniki na mase serową:
700 g Twaróg mielony w wiaderku
300 g Gęsty jogurt naturalny
200 g Cukier
5 szt Jajko
1 paczka Budyń śmietankowy
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Składniki na mus jeżynowy:
400 g Jeżyny
500 ml Śmietana kremówka 36%
100 g Cukier puder
1,5 łyżki Żelatyna w proszku

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik z musem jeżynowym

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Porcje 16
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na mase serową:

  • Składniki na mus jeżynowy:

Opis

Udostępnij

I jak nie kochać naszej polskiej, złotej jesieni – czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte jesiennym słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Cudowne połączenie smaków, które z pewnością umili każde jesienne popołudnie.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

3
Zakończ etap

Przygotowanie musu jeżynowego:

Jeżyny blendujemy. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik jeżynowy
następny
Kurczak Balti
poprzedni
Sernik jeżynowy
następny
Kurczak Balti

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here