Składniki
-
Składniki na spód:
-
250 g Mąka pszenna
-
100 g Masłozimne
-
1 szt Jajkoduże
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
65 g Cukier
-
szczypta Sól
-
Składniki na mase serową:
-
700 g Twaróg mielony w wiaderku
-
300 g Gęsty jogurt naturalny
-
200 g Cukier
-
5 szt Jajko
-
1 paczka Budyń śmietankowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Składniki na mus jeżynowy:
-
400 g Jeżyny
-
500 ml Śmietana kremówka 36%
-
100 g Cukier puder
-
1,5 łyżki Żelatyna w proszku
Opis
I jak nie kochać naszej polskiej, złotej jesieni – czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte jesiennym słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Cudowne połączenie smaków, które z pewnością umili każde jesienne popołudnie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie musu jeżynowego:Jeżyny blendujemy. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. |