Składniki
-
500 g Wątróbka drobiowa
-
1 szt Cebula
-
5 ząbków Czosnek
-
3 szt Marchewśrednia
-
1 szt Korzeń pietruszkiduży
-
1 szt Selermały
-
400 g Pomidory Pelati
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
3 szt Liść laurowy
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
6 łyżek Oliwa z oliwek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam dlatego powstał ten przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. |