Składniki
-
2 słoiki Seler konserwowy
-
200 g Szynka wieprzowa
-
200 g Ser cheddar
-
1 puszka Kukurydza konserwowa
-
1 sztuka Ananas w puszcze
-
4 sztuki Jajka na twardo
-
Składniki na sos:
-
3 łyżki Majonez
-
3 łyżki Gęsty jogurt naturalny
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Sałatka to lekkie i szybkie danie, które może być smaczną przekąską lub po dodaniu odpowiednich składników sycącym posiłkiem. Z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą – są na prawdę wyjątkowe. Wystarczy połączyć kilka składników, zamieszać, schłodzić i gotowe. Moją dzisiejszą propozycją jest prosta sałatka królewska, która będzie odpowiednia nie tylko na lunch czy kolację, ale także imprezową przystawkę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa, kukurydzę i selera odcedzamy na sicie. Ananasa kroimy w kostkę. Delikatnie w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Tak samo postępujemy z selerem. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez pół godziny. |