Składniki
-
1 kg Biała kiełbasasurowa
-
1 szt Jajko
-
3 ząbki Czosnek
-
do smaku Majeranek
-
do smaku Sól
-
do smażenia Olej
-
Składniki na sos chrzanowy:
-
200 ml Bulion warzywny
-
150 ml Mleko
-
2 łyżki Chrzan tarty
-
2 łyżki Masło
-
1,5 łyżki Mąka
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
200 g Kasza kuskus
-
200 ml Bulion warzywnylekki
-
1/2 pęczka Natka pietruszki
Opis
Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie kotlecików:Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu chrzanowego:W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. |