0 0
Sernik Biały Michał

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na spód:
320 g Ciastka degistive
100 g Orzechy ziemne niesolone
160 g Masło
Składniki na masę serową:
500 g Twaróg półtłusty
250 g Mascarpone
85 g Cukier puder
85 g Mleko w proszku
200 ml Śmietanka 30%
100 g Orzechy ziemne niesolone
150 g Cukierki "Biały Michał"
70 g Czekolada Biała
4 szt Jajko duże
3 łyżki Mąka ziemniaczana
Składniki na polewę:
3 szt Cukierki "Biały Michał"
30 g Orzechy ziemne niesolone

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sernik Biały Michał

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na masę serową:

  • Składniki na polewę:

Opis

Udostępnij

Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Ten rodzaj deseru jest u nas bardzo lubiany, a największym jego fanem jest moja druga połowa. Sernik zdecydowanie skradł nasze serca – wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo – michałkowym smaku. Jest na pierwszej pozycji listy najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Żurek z hiszpańskim akcentem
następny
Mazurek kajmakowy z morelami
poprzedni
Żurek z hiszpańskim akcentem
następny
Mazurek kajmakowy z morelami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here