Składniki
-
500 g Mięso mielone drobiowe
-
1 szt Jajko
-
1/2 łyżeczki Czubica czerwona
-
3-4 łyżki Mielone otręby
-
Pieprz
-
Sól
-
Składniki na sos:
-
400 ml Mleczko kokosowe
-
250 g Zielona fasola szparagowa
-
150 ml Mleko
-
3 łyżki Masło orzechowe
-
1/2 łyżki Czerwona pasta curry
-
2 ząbki Czosnek
-
1 szt Szalotka
-
1-2 łyżki Masło
-
1 łyżka Kurkuma
-
1 łyżka Papryka słodka mielona
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
250 g Ryż Basmati
-
Świeża kolendra
Opis
Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie klopsików:Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki. |