Składniki
-
500 g Wołowe mięso mielone
-
400 ml Bulion drobiowy
-
250 g Makaron Tripoline
-
500 g Passata pomidorowa
-
140 g Koncentrat pomidorowy
-
1 szt Marchewduża
-
1/2 łyżeczki Ostra pasta paprykowa
-
2 łyżki Ser Grana Padano
-
1 szt Cebuladuża
-
4 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Majeraneksuszony
-
1/2 łyżeczki Oreganosuszone
-
1/2 łyżeczki Tymianeksuszony
-
3 łyżki Świeża bazyliaposiekana
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
150 g Ser Grana Padano
-
125 g Ser mozzarella
-
kilka listków Świeża bazylia
Opis
Zabieram Was do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Lazania jest jedną z symbolicznych potraw włoskiej kuchni, znana i przez wielu lubiana. Dziś trochę w innej odsłonie, w prostszej i szybszej wersji bez zapiekania. Zapraszam Was na sycącą i pyszną zupę, pachnącą włoską bazylią i parmezanem.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy. * można zastąpić makaronem lasagne |