Składniki
-
Składniki na naleśniki:
-
500 ml Mleko 3,2 %
-
100 ml Woda gazowana
-
250 g Mąka pszenna
-
1 szt Jajko
-
1 łyżka Olej słonecznikowy
-
szczypta Sól
-
Składniki na nadzienie serowe:
-
400 g Tłusty twaróg3 razy zmielony
-
250 g Mascarpone
-
5 łyżek Cukier puder
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
Składniki na sos jeżynowy:
-
400 g Jeżyny
-
100 ml Woda
-
2,5 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
2 łyżki CukierJeśli jeżyny są kwaśne
Opis
Jesień – ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta na naleśniki:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia serowego:Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu jeżynowego:Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. |