Składniki
-
Składniki na marynatę:
-
4 szt Filet z kurczaka
-
150 ml Jogurt naturalny
-
3,5 cm Świeży imbir
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Kmin rzymski
-
1 płaska łyżeczka Kurkuma
-
1 płaska łyżeczka Czerwona papryka chilii
-
1 łyżeczka mielona papryka słodka
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 łyżeczki Mielona kolendra
-
1/3 łyżeczki Kozieradka mielona
-
1/2 szt Sok z limonki
-
Skł;adniki na sos:
-
200 g Liście szpinaku
-
350 g Krojone pomidory z puszkiw sezone można użyć świeżych obranych ze skórki
-
150 ml Śmietana kremówka 36%
-
1 szt Cebula czerwonaduża
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
Opis
Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat – kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ”balti” w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko i jest serwowana w postaci jednogarnkowej. Przygotowywana i podawana jest w naczyniu z dwoma uchwytami, trochę przypominająca wok, o nazwie balti. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny). Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie mięsa i marynaty:Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati. |