0 1
Kurczak Balti

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na marynatę:
4 szt Filet z kurczaka
150 ml Jogurt naturalny
3,5 cm Świeży imbir
4 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Kmin rzymski
1 płaska łyżeczka Kurkuma
1 płaska łyżeczka Czerwona papryka chilii
1 łyżeczka mielona papryka słodka
1/2 łyżeczki Sól
1/2 łyżeczki Mielona kolendra
1/3 łyżeczki Kozieradka mielona
1/2 szt Sok z limonki
Skł;adniki na sos:
200 g Liście szpinaku
350 g Krojone pomidory z puszki w sezone można użyć świeżych obranych ze skórki
150 ml Śmietana kremówka 36%
1 szt Cebula czerwona duża
3 łyżki Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kurczak Balti

Kuchnia:
  • 50 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na marynatę:

  • Skł;adniki na sos:

Opis

Udostępnij

Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat – kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ”balti” w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko i jest serwowana w postaci jednogarnkowej. Przygotowywana i podawana jest w naczyniu z dwoma uchwytami, trochę przypominająca wok, o nazwie balti. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny). Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie mięsa i marynaty:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik z musem jeżynowym
następny
Kurczak Jalfrezi
poprzedni
Sernik z musem jeżynowym
następny
Kurczak Jalfrezi

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here