Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
7 szt Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
203 g Cukier
-
45 g Mąka ziemniaczana
-
szczypta Sól
-
Składniki na biszkopt cappuccino:
-
7 szt Jajko
-
120 g Mąka tortowa
-
203 g Cukier
-
40 g Mączka ziemiaczana
-
45 g Cappuccino w proszku
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem cappuccino:
-
600 ml Śmietana kremówka 36%
-
500 g Biała czekolada
-
45 g Cappuccino w proszku
-
Składniki na krem chałwowy:
-
300 ml Śmietana kremówka 36%
-
250 g Czekolada mleczna
-
200 g Chałwa
-
125 g Mascarpone
-
Składniki na pącz do nasączenia:
-
250 ml Zaparzona herbata
-
2 łyżeczki Cukier
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
2-3 łyżki Spirytus
-
Dodatkowo:
-
800 g Masa cukrowa biała
-
250 g Masa cukrowa czarna
Opis
W naszej rodzinie obchodzenie urodzin to tradycja. W dzisiejszych czasach pojęcie tradycji często kojarzy się ze wstecznictwem i nie przystaje do nowoczesności. A to właśnie tradycja jest fundamentem rozwoju, wyznacza rytm życia i tworzy więź między ludźmi. Urodziny to taki czas, kiedy na kilka godzin szczęśliwy solenizant oraz jego goście mogą przenieść się w świat beztroskiej zabawy, pełnej radości. Jest w nim miejsce na marzenia, obietnice i nadzieje. Jest w nim czas na radosne oczekiwanie. Jest też czasem wspomnień, refleksji, podsumowań i planów na przyszłość. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest symbolem gościnności i radości. Dziś przedstawiam Wam bardzo męski tort, nasączony odpowiednią ilością alkoholu o delikatnym smaku chałwy przełamanym zdecydowanym, choć nie dominującym smakiem cappuccino. Tort wzbudził zachwyt gości nie tylko ze względu na wygląd, ale również na smak. A szczęśliwcem, który został obdarowany tortem był mój mąż.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu cappuccino:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem z cappuccino, przesiewany i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu cappuccino:Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu chałwowego:Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. |
5
Zakończ etap
|
Przygotowanie pączu do nasączenia i nasączanie ciasta:Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników. |
6
Zakończ etap
|
Dodatkowe informacje od autora przepisu:- biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej |