Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
7 szt Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
45 g Mączka ziemiaczana
-
203 g Cukier
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem ajerkoniakowy:
-
250 ml Ajerkoniaknajlepszy jest domowy
-
500 g Mascarpone
-
350 ml Mleko 3,2 %
-
6 szt Żółtko
-
40 g Mąka pszenna
-
40 g Mączka ziemiaczana
-
80 g Cukier
-
2 łyżki Żelatyna w proszkuNie jest konieczna**
-
Składniki na krem maślany:
-
230 g Masło
-
120 g Cukier puder
-
1/2 łyżeczki Pasta waniliowa
-
Składniki na pącz do nasączenia:
-
200 ml Mocna herbata
-
2 łyżki Cukier
-
1/2 szt Sok z cytryny
-
Składniki do dekoracji:
-
800 g Masa cukrowa kremowa
-
200 g Masa cukrowa różowa
-
200 g Masa cukrowa fioletowa:
-
do dekoracji Klej spożywczy
Opis
Rocznica ślubu dla wielu osób jest najważniejszym wydarzeniem w całym życiu, które przypomina nam o jednym z najpiękniejszych dni w ich życiu. Może pierwsze lata małżeństwa są inaczej postrzegane, bo cóż to znaczy rok, dwa, czy trzy. Mówi się, że jest to czas, kiedy dwoje ludzi uczy się żyć ze sobą. Dopasowuje się, poznaje siebie nawzajem. Zaczynamy je jednak doceniać, kiedy mija 10, 15 czy 30 lat. I rzeczywiście u nas po 10 latach wszystko wygląda zupełnie inaczej. Jesteśmy inni, bardziej dojrzali, po przejściach, spokojniejsi, pewniejsi siebie nawzajem. Nasze małżeństwo dzisiaj to wolność, do której oboje musieliśmy dojrzeć. To wolność wyborów, decyzji, podejmowania wyzwań, realizowania celów, spełniania się w swoich pasjach. To miłość dojrzała, oparta na kompromisach, czasem wyrzeczeniach, to całkowita znajomość swoich potrzeb i pewna harmonia w związku, w którym jest zrozumienie. Bo przecież najpiękniejszym prezentem w życiu, jaki możemy dostać jest człowiek, który jest. Który daje swoją obecność. Który odbiera telefon. Który dotrzymuje słowa. Który nie podcina skrzydeł. Każda miłość zaczyna się od obecności i do obecności się sprowadza. Gdybym mogła cofnąć czas… ponownie powiedziałabym TAK! A teraz przepis na tort, który towarzyszył Nam w tym pięknym dniu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu ajerkoniakowego:Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy na bok. Do mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ja połączyłam masę przy pomocy miksera, krótko mieszając na wolnych obrotach. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu maślanego:Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie pączu do nasączenia:Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. |
5
Zakończ etap
|
Przekładanie tortu:Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Czynność powtarzamy. Przełożony tort chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. |