0 0
Tortilla z kurczakiem i warzywami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na placki tortilla:
2 szklanki Mąka pszenna
160 ml Gorąca woda
2 łyżki Olej
szczypta Sól
Składniki na nadzienie:
1 szt Piersi z kurczaka
do smaku Sól
do smaku Pieprz
do smaku Przyprawa do gyrosa
1 szt Czerwona papryka
1 główka Sałata lodowa
1 szt Zielony ogórek długi
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
1 szt Pomidor duży
1 szt Cebula duża
Składniki na sos czosnkowy:
250 ml Jogurt typu greckiego
2 łyżki Majonez
3 ząbki Czosnek
1 pęczek Koperek posiekany
Dodatkowo:
do smaku Kieczup

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na placki tortilla:

  • Składniki na nadzienie:

  • Składniki na sos czosnkowy:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

To jeden z najlepszych i najpopularniejszych przepisów. Placki tortilli można podawać z mięsem, warzywami, owocami. Sposobów na jej przyrządzanie jest wiele. My mamy przepis na ten najpopularniejszy czyli z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym.

(Visited 10 846 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie mięsa z kurczaka:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie placków tortilla

Do miski wsypujemy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą, nie musi być wrząca (najlepsza jest w temeraturze 85 stopni). Dodajemy olej i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. By składniki się dobrze połączyły zagniatamy ciasto rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przyktywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut by odpoczeło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy kulkę. Rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieńszy placek o średnicy o 2 centymetry większe niż patelnia. Tortilla skurczy się poczas smażenia. Jeśli jest taka potrzeba można placki przesypać mąką. Smażymy je na gorącej, suchej patelni z powłoką nieprzywierającą. Każdy placek około minuty (30sekund) z jednej i drugiej strony. Na torttili mogą tworzyć się bąble, nie nie należy się tym przejmować. Najważniejsze, żeby nie spuszczać torttili z oka i smażyć ją tylko tyle czasu ile trzeba, jeśli ją przesuszymy będzie pękać i nie da rady jej zawijać.

3
Zakończ etap

Przygotowanie sosu czosnkowego:

W misce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie mieszamy.

4
Zakończ etap

Przygotowanie końcowe:

Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pół talarki. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polewamy całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwijamy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną
następny
Owoce w miodzie
poprzedni
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną
następny
Owoce w miodzie
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here