Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
4 sztuki Jajko
-
3/4 szklanki Mąka pszenna
-
1 opakowanie Budyń o smaku toffi
-
1/2 łyżeczki Ciemne kakao
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
3/4 szklanki Cukier
-
szczypta Sól
-
Składniki na poncz:
-
1/2 szklanki Woda
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżka Mocna kawa rozpuszczalna
-
Składniki na masę:
-
350 ml Śmietana kremówka 36%
-
2 łyżki Cukier puder
-
1 opakowanie Śmietan - Fix
-
Do dekoracji:
-
1 puszka Masa kajmakowa
-
do dekoracji Perełki ozdobne
Opis
Ciasto 'Krówka” to jedno z tych ciast, które jest w naszych domach najpopularniejsze. Nasza czytelniczka Kamila O. przesłała do nas swój przepis na to przepyszne ciasto. Konieczne musisz go wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180 C. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ponczu:Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu i dekoracja:Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz. |