0 0
Babeczki drożdżowe z kruszonką

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
3 szklanki Mąka pszenna
1/2 szklanki Cukier
125 g Margaryna do pieczenia
1 szklanka Mleko 3,2 %
2 szt Ziemniak
2 szt Jajko
3 szt Żółtko
60 g Świeże droźdże
100 g Rodzynki
2 łyżki Smażona skórka pomarańczowa
1 szt Cytryna
szczypta Sól
Dodatkowo:
100 g Mąka
75 g Margaryna do pieczenia
100 g Cukier

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babeczki drożdżowe z kruszonką

  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

A co powiecie na pyszne Babeczki drożdżowe z kruszonką? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy na parze (kąpiel wodna) i studzimy. Ziemniaki ugotowane w łupinkach obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę z solą przesiewamy przez sito do miski. Cytrynę zaparzamy i ścieramy skórkę. Rodzynki również sparzyć wrzątkiem i przelać na sito by dobrze ociekły z wody.

W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, mleko, wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru i starte ziemniaki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i starannie wyrobić ciasto ręką lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i ścianek miski, dodać obsypane mąką rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.

Przełożyć ciasto do foremek posmarowanych margaryną, napełniając je do połowy. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i równomiernie posypać kruszonką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto na babeczki wypełni foremki, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i upiec na złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu wyjmować z foremek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Domowe placki do tortilli
następny
Zupa gołąbkowa
poprzedni
Domowe placki do tortilli
następny
Zupa gołąbkowa
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here