Składniki
-
250 g Mąka
-
100 g Cukier puder
-
150 g Masło
-
3 łyżki Ciemne kakao
-
1 szt Jajko
-
2 szt Żółtko
-
2-3 łyżki Kwaśna śmietana 12%
-
Składniki na masę serową:
-
750 g Tłusty twaróg
-
2 tabliczki Gorzka czekolada
-
250 g Cukier puder
-
5 szt Żółtko
-
2 szt Jajko
-
100 g Masło
-
1 łyżka Mąka
-
125 ml Kwaśna śmietana 12%
-
Dodatkowo:
-
1 łyżka Masło
-
1 łyżka Ciemne kakao
-
do dekoracji Perełki ozdobne
Opis
Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast. Mamy dla Was przepis na Włoski SERNIK czekoladowy. Kto podejmie się jego wykonania?
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Utrzyj w misce masło z cukrem, żółtkami i jajkiem. Wsyp przesianą mąkę i kakao. Czubkami palców zagniataj ciasto, aż powstaną grudki. Odetnij mały kawałek ciasta do dekoracji, a resztę rozwałkuj i przełóż na dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Podpiecz na złoty kolor. Rozgrzej w rondlu o grubym dnie czekoladę. Włóż masło, starannie wymieszaj. Wbij żółtka i całe jajka, wsyp cukier puder i ubijaj na małym ogniu puszystą, gęstą masę. Przepuść twaróg przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Utrzyj ze śmietanką i łyżką pszennej mąki. Połącz - najlepiej mikserem z masą czekoladową. Rozsmaruj masę serową na podpieczonym spodzie. Możesz rozwałkować pozostawiony kawałek ciasta, powycinać paski i ułożyć na wierzchu sernika jako dekoracja. Ale możesz też udekorować sernik wedle własnego uznania. Wstaw ciasto do piekarnika na 60 minut. Po 45 minutach połóż na tortownicy folię aluminiową. Upieczony sernik odstaw do wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy wystygnie szerokim nożem oddziel brzeg od formy i zdejmij obręcz tortownicy. Ozdabiaj według uznania. |