0 0
Włoski SERNIK czekoladowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

250 g Mąka
100 g Cukier puder
150 g Masło
3 łyżki Ciemne kakao
1 szt Jajko
2 szt Żółtko
2-3 łyżki Kwaśna śmietana 12%
Składniki na masę serową:
750 g Tłusty twaróg
2 tabliczki Gorzka czekolada
250 g Cukier puder
5 szt Żółtko
2 szt Jajko
100 g Masło
1 łyżka Mąka
125 ml Kwaśna śmietana 12%
Dodatkowo:
1 łyżka Masło
1 łyżka Ciemne kakao
do dekoracji Perełki ozdobne

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Włoski SERNIK czekoladowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na masę serową:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast. Mamy dla Was przepis na Włoski SERNIK czekoladowy. Kto podejmie się jego wykonania?

(Visited 2 687 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Utrzyj w misce masło z cukrem, żółtkami i jajkiem. Wsyp przesianą mąkę i kakao. Czubkami palców zagniataj ciasto, aż powstaną grudki. Odetnij mały kawałek ciasta do dekoracji, a resztę rozwałkuj i przełóż na dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Podpiecz na złoty kolor.

Rozgrzej w rondlu o grubym dnie czekoladę. Włóż masło, starannie wymieszaj. Wbij żółtka i całe jajka, wsyp cukier puder i ubijaj na małym ogniu puszystą, gęstą masę. Przepuść twaróg przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Utrzyj ze śmietanką i łyżką pszennej mąki. Połącz - najlepiej mikserem z masą czekoladową.

Rozsmaruj masę serową na podpieczonym spodzie. Możesz rozwałkować pozostawiony kawałek ciasta, powycinać paski i ułożyć na wierzchu sernika jako dekoracja. Ale możesz też udekorować sernik wedle własnego uznania.

Wstaw ciasto do piekarnika na 60 minut. Po 45 minutach połóż na tortownicy folię aluminiową.

Upieczony sernik odstaw do wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy wystygnie szerokim nożem oddziel brzeg od formy i zdejmij obręcz tortownicy. Ozdabiaj według uznania.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
następny
Babka Snickers
poprzedni
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
następny
Babka Snickers
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here