Składniki
-
300 g Mąka
-
200 g Masło
-
200 g Cukier puder
-
100 g Migdały
-
1 szt Jajko
-
2 szt Żółtko
-
2 szt Goździk
-
szczypta Cynamon
-
25 ml Rum
-
Dodatkowo:
-
2 tabliczki Gorzka czekolada
-
1 szłoik Gęsta marmolada morelowa
-
50 g Płatki migdałowe
-
50 ml Brandy
Opis
Przepis na tradycyjny ale Wykwintny MAZUREK czekoladowy. Jedyne takie ciasto na Wielkanocny stół. Musisz spróbować. Polecamy
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj utarte na jarzynowej tarce masło i posiekaj nożem. Wsyp zmielone (razem z łupiną) migdały, wpij jajko i dwa żółtka, dodaj cukier, rum, zmielone goździki i cynamon. Wymieszaj wszystko starannie widelcem, a potem zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, zawiń w wilgotną ściereczkę i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1.5 cm (od razu na pergaminie) i przełóż na blachę ( razem z pergaminem). Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Rozgrzej w rondelku marmoladę morelową. Zdejmij z ognia i wymieszaj z alkoholem i płatkami migdałowymi. Rozsmaruj na wystudzonym kruchym spodzie. Pokrusz czekoladę włóż do miseczki. Ustaw naczynie z czekoladą na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco wystygnie rozsmaruj ją na Mazurku a potem dekoruj migdałami, skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami. |