Składniki
-
1 opakowanie Szpinak mrożony450 g
-
200 g Świeży boczek
-
Sól
-
Pieprz
-
1 łyżka Masło
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Lenę K. Szpinak z boczkiem zapiekany w cieście francuskim to doskonałe danie na przystawkę. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wkładamy szpinak. Gdy całkowicie się rozpuści doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut aż będzie miękki i nasiąknie przyprawami. Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. Wrzucamy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (w zależności jakie chcemy mieć kieszonki, średni 7-8 cm). Łyżką nakładamy niewielką ilość farszu szpinakowego i sklejamy dwa przeciwległe boki do środka. Zaciskamy. Zlepione kieszonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15 minut. |