Składniki
-
2 szt Jabłka
-
250 ml Jogurt naturalny
-
2 szt Jajko
-
1/2 szt Cytryna
-
80 g Cukier
-
do dekoracji Drobne owoce
Opis
Wyjątkowo elegancki Jogurtowy deser w jabłku. Wygląda pięknie i swoim urokiem udekoruje Twój stół. Przepis jest bardzo prosty, musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oddziel żółtka od białek, utrzyj żółtka z cukrem na gładki krem. Umyj cytrynę, zetrzyj z niej skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Ubij trzepaczką jogurt z sokiem cytrynowym, skórka cytrynową i żółtkami. Przekrój jabłka na połówki, wydrąż, pokrój w drobną kostkę. Ubij pianę, wymieszaj z jogurtową masą. Wsyp pokrojone jabłka, wymieszaj. Przełóż krem do metalowej miski, przykryj filią aluminiową i wstaw na 2 godziny do zamrażalnika., Wyjmij dwa lub trzy razy i wymieszaj dużą łyżką. Zamrożonym kremem napełniaj połówki jabłek, dekoruj dowolnymi owocami. Jeśli nie liczysz kalorii polej deser ajerkoniakiem lub brandy. |