Składniki
-
5 szt Cytryna
-
20 szt JabłkaReneta lub Antonówka
-
2 i 1/2 kg Cukier
-
1 łyżeczka Kardamon
-
5 szt Goździk
Opis
Domowe przetwory zawsze są najlepsze. Proponujemy przepis na marmoladę cytrynowo – jabłkową. Pasuje idealnie do ciast i deserów.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wyszoruj cytryny szczoteczkę - pod bieżącą wodą (gorącą), Osusz i pokrój w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Wlej do garnka 3 szklanki wody, włóż plasterki cytryny i gotuj na małym ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz jabłka ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do niskiego, szerokiego rondla. Postaw na małym ogniu i smaż, aż przecier zgęstnieje - od czasu do czasu wymieszaj. Połącz masę cytrynową, powinna być szklista z rozgotowanymi jabłkami. Wsyp cukier partiami, sprawdzając smak marmolady. Dodaj zmielony kardamon i goździki. Smaż marmoladę jeszcze przez 30 minut. Gorącą przekładaj do niedużych słoiczków. Przykryj wieczkami, a gdy zastygnie, kładź krążki pergaminu posmarowanego wódką i dopiero teraz szczelnie zakręcaj słoiki. |