Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
4 szt Jajko
-
120 g Syrop malinowy
-
4 łyżki Olej
-
160 g Mąka krupczatka
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
Składniki na krem:
-
60 g Maliny
-
1 łyżeczka Żelatyna w proszku
-
200 ml Śmietanka 30%
-
250 g Mascarpone
-
3-4 łyżki Cukier puder
-
odrobina Czerwony barwnik spożywczy
-
do ozdoby Żelkowe serduszka
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Dorotę K. Niezwykle smaczne i wyglądające malinowe muffinki. Deser idealny na przyjęcia. Prezentują się pięknie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:W rondelku podgrzej maliny z odrobiną wody. Przetrzyj przez sitko by pozbyć się pestek. Sok malinowy ponownie podgrzewać, wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić by ostygł. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone z cukrem pudrem i miksujemy aż wszystko połączy się na gładką masę. Ostudzone maliny wlewamy partiami do masy delikatnie mieszając. Na samym końcu można dodać barwnik i wymieszać. Masę przełożyć do szprycy do zdobienia tortów i schłodzić w lodówce. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej z syropem i mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać delikatnie do jajek i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek, piec w 180 stopniach przez około 20 minut, pozostawić do wystudzenia i udekorować wcześniej przygotowanym kremem i żelkami. |