Składniki
-
700 g Pieczarkiduże
-
300 g Twaróg
-
1 szt Jajko
-
1 szt Żółtko
-
1 pęczek Koperek
-
Olej
-
Woda
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników z Ukrainy. Idealna przekąska dla całej rodziny. Pieczarki nadziewane twarogiem na pewno zasmakują Twoim bliskim.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić i usunąć nóżkę oraz łyżką płytkę. Nóżki drobno posiekać, podsmażyć na maśle wraz z płytkami z kapeluszy. Na patelnię wlać trochę wody, umieścić kapelusze grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Wyjąć na durszlak i pozostawić do wystygnięcia. Twaróg przełożyć do miski, dodać posiekany koperek, jajko, sól, mielony pieprz oraz usmażone nóżki pieczarek. Wszystko staranie wymieszać. Ostudzone kapelusze napełniamy farszem, układamy w wcześniej natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. |