Składniki
-
4-5 szt Piersi z kurczaka
-
200 g Jogurt naturalny
-
500 ml Woda
-
115 ml Śmietana kremówka 36%
-
2-3 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
1 łyżka Masło ghee
-
2 szt Cebulaśrednia
-
6 ząbków Czosnek
-
7,5 cm Świeży imbir
-
2-3 szt Czerwona papryka chilii
-
2 łyżeczki Kmin rzymski
-
2 łyżeczka Biała gorczyca
-
2 łyżeczki Świeża kolendra
-
3 łyżki Garam masala
-
garść Mielone orzechy nerkowca
-
Sól morska
-
garść Świeża kolendra
-
1-2 szt Sok z limonki
-
Oliwa z oliwek
-
Dodatkowo:
-
1 szt Limonka
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgisie H. Tikka Masala to narodowe danie Brytyjczyków, które łączy smaki i aromaty w jednym daniu. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Czosnek miażdżymy, imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Dodajemy do czosnku i imbiru. Podgrzewamy sporą ilość oliwy z oliwek w rondlu i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odlewamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do przygotowanej marynaty dodajemy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i dwie łyżki garam masal. Marynatę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy jogurt i wszystko mieszamy żeby składniki się połączyły. Dodajemy drobno posiekane piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na maleńkim ogniu przez 15 minut, pilnując by cebula nie zrumieniała za mocno. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone orzechy lub migdały, wodę i pół łyżeczki soli. Dusimy ciągle mieszając aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia. Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej. Dodajemy do sosu. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Podajemy najlepiej z drobnym ryżem takim jak parabolied lub basmati. Świetnie też pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki. |