Składniki
-
1 kg Wieprzowina
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Ocet winny
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
1 sztuki Goździk
-
1 łyżka Miód
-
1 sztuka Jabłko
-
3 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Marchew
-
1 łyżeczka Kminek
-
1 łyżeczka Majeranek
-
Liść laurowy
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smażenia Olej
-
1 filiżanka Śmietanka 30%
Opis
Pokrojona pieczeń wieprzowa faszerowana marchewką jest niesamowicie zabawna dzięki swoim piegom. Przepis jest idealny na uroczysty obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ziele angielski, listek laurowy, goździki i pieprz miażdżymy i ucieramy z octem, cytryną i miodem. W niewielkiej ilości marynaty trzymamy mięso przez całą noc - w chłodzie. Następnego dnia przebijamy wzdłuż nożem, a w otwory wkładamy pociętą w długie słupki marchewkę. Robimy jeszcze kilka nakłuć o szpikujemy czosnkiem. Otaczamy w mielonej papryce, kminku i majeranku. Obsmażamy ze wszystkich stron w rondlu, kładziemy na wierzch łyżkę masła, a na dno wlewamy pół filiżanki wody i dusimy pieczeń na średnim ogniu. Pod koniec duszenia posypujemy solą i dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Gdy jabłko rozgotuję się wyjmujemy pieczeń, a ciemny sos przecieramy przez sitko. Dolewamy do niego wody - nie za dużo, przyprawiamy pieprzem i ucieramy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Podgrzewamy i rozrzedzamy śmietanką, już nie gotujemy. |