Składniki
-
400 g Makaron pappardelle
-
2 sztuki Cytryna
-
1 sztuka Pomarańcza
-
200 ml Śmietanka 30%
-
200 g Twarożek ziarnisty
-
Sól
-
Pieprz
-
Gałka muszkatołowa
-
2 łyżki Tarty parmezan
Opis
Lekkie i szybkie danie. Makaron w sosie cytrynowym może być samodzielnym daniem, bądź dodatkiem do smażonego mięsa. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj w garnku 3 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i wrzuć makaron. Gotuj około 8 - 10 minut. W tym czasie przygotuj sos cytrynowy. Umyj cytryny i pomarańcze, osusz. Z jednej cytryny i pomarańczy zetnij nożykiem paski skórki. Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój razem z pomarańczą w kostkę (białą skórkę usuń z owoców). Podgrzej w rondelku śmietankę, dodaj twarożek, owoce pokrojone w kostkę i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wsyp przynajmniej pół łyżeczki pieprzu, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól i pół łyżeczki cukru dla przełamania kwaśności sosu. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedź makaron, przełóż do salaterki i wymieszaj z gorącym sosem. Posyp parmezanem (lub innym serem o zdecydowanie ostrym smaku) i natką pietruszki lub melisą (jeśli hodujesz zioła na parapecie). Tak przygotowany makaron może być samodzielnym jarskim daniem lub starannie dobranym dodatkiem do smażonej piersi kurczaka, mielonych kotletów lub sznycli. |