Składniki
-
1 kg Cytryna
-
3 sztuki Jabłko Jonagold
-
100 g Rodzynki
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Cukier
-
1 łyżka Ocet winny
-
1 łyżeczka Kminek
-
1 łyżeczka Świeży imbir
-
Sól
-
Pieprz
-
Anyż gwiazdkowy
Opis
Przepis na chutney cytrynowy. Znakomity dodatek do drobiu i tłustych mięs. Zamknięty w słoikach może być wiele tygodni. Musisz wypróbować.
(Visited 346 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wyszoruj pod bieżącą wodą cytryny. Dwie cytryny pokrój w plasterki razem ze skórką, resztę obierz i grubo posiekaj. Zdejmij skórkę z jabłek, wydrąż gniazda nasienne, podziel na kawałki. Włóż do rondla jabłka, cytryny, posiekany czosnek. Wlej ocet i smaż na wolnym ogniu przez 20 minut. Wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Przykryj rondel, smaż jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Przełóż do słoików, po 2 tygodniach chutney nabierze wybornego smaku i aromatu. |