Składniki
-
1 kg Świeża rybadorada, flądra, karp
-
1 sztuka Cytryna
-
1 szklanka Bulion warzywny
-
8 ćwiartek Cytryna z marynaty
-
4 łyżki Olej z marynaty cytrynowej
-
Sól morska
-
Pieprz
Opis
Aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Ryba w marynowanej cytrynie to idealne danie na niedzielny obiad z rodziną. Polecamy.
Przepis na cytryny z marynaty znajdziesz TUTAJ
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do środka oczyszczonej ryby wsuń 4 ćwiartki marynowanej cytryny. Świeżą cytrynę umyj i pokrój w cienkie plastry. obłóż nią rybę i zasznuruj grubą nitką. Podgrzej piekarnik do 210 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wlej olej i wrzuć 4 ćwiartki marynowanej cytryny. Ułóż rybę, wlej wywar z warzyw (może być z kostki, ale wtedy nie sól ryby, bo bulion z kostki jest wystarczająco słony). Posyp rybę pieprzem, polej olejem z cytrynowej marynaty. Naczynie z rybą wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Od czasu do czasu polewaj rybę sosem z dna naczynia. Podaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami z wody. Jeśli chcesz nadać rybie śródziemnomorską woń, użyj marynaty z rozmarynem, liściem laurowym. Lub do goździkowej dodaj - tuż przed polaniem ryby - rozmaryn, tymianek, pokruszone liście laurowe. |