Składniki
-
1,5 kg Brzuszek na roladę
-
Sól
-
Pieprz
-
5 łyżek Musztardaostra
-
3 łyżki Majeranek
-
2 łyżki Tymianek
-
1 łyżeczka Rozmaryn
-
2 łyżki Miód
-
3 ząbki Czosnek
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Magdalenę S. Zapiekany brzuszek w marynacie miodowo-musztarowej to idealna rolada na niedzielny obiad. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Brzuszek nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Odstawiamy. Przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszając musztardę, miód, posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Mięso smarujemy od środka połową marynaty. Zwijamy bardzo ściśle, związujemy nicią. Smarujemy resztą marynaty. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Zapiekamy w 200 stopniach w folii aluminiowej bez termoobiegu przez 90 minut, następnie wyciągamy z foli i pieczemy jeszcze 20 - 30 minut do zarumienienia się rolady. |