Składniki
-
2 litry Woda
-
1 sztuka Porcja rosołowa z kaczki
-
1 sztuka Roztbef
-
1 pęczek Włoszczyzna
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
1 sztuka Cebula
-
1 łyżeczka Cebula suszona
-
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
-
1 ząbek Czosnek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
2 ziarenka Ziele angielskie
-
3 łyżeczki Vegeta
-
kilka ziaren Pieprz zielony
-
Dodatkowo:
-
Przyprawa Maggi
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Agnieszkę Z. Domowy idealny rosołek z kaczki. Aromatyczny i smaczny. Musisz wypróbować tą propozycję.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Są dwa sposoby gotowania idealnego rosołu z kaczki. Do garnka wkładamy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 3 godziny. Rosół powinien delikatnie ciągnąć. Gdyby pokazała się piana, należy ją zebrać łyżką cedzakową, ponieważ jest to ścięte białko wydzielone z mięsa. Drugim sposobem jest ugotowanie samego mięsa do czasu kiedy puści pianę. Ugotowane mięso przełożyć do czystej, zimnej wody razem z pozostałymi składnikami i gotować na małym ogniu, dokładnie tak jak w pierwszym przypadku. Należy pamiętać by przed włożeniem cebulki do wody, trzeba opalić ją na palniku (nabitą na widelec), bądź pokroić w piórka i przysmażyć do czarności na patelni. Dzięki temu rosół będzie klarowny i o intensywnym zapachu. Po ugotowaniu wyłowić łyżką cedzakową wszystkie składniki i doprawić do smaku. Podawać z ulubionym makaronem. |