Składniki
-
1 kg Łata cielęca
-
50 g cielęcina
-
100 g Masło
-
3 łyżki Tarta bułka
-
3 sztuki Jajko
-
100 g Suszone morele
-
100 g Rodzynki
-
5 sztuk Figi suszone
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
1 łyżeczka Pieprz
-
1 łyżeczka Rozmaryn
-
1 główka Czosnek
-
Sól
-
Mielona papryczka Chilli
Opis
Faszerowana łata cielęca, słodko-bakaliowa. Podawana na zimno z borówkami i chrzanem. Przystawka na uroczyste przyjęcie. Wypróbuj nasz przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rozłóż łatę cielęcą na dużej desce, odetnij brzegi tak, by powstał foremny prostokąt. Natrzyj mięso 3 ząbkami czosnku (zmiażdżonymi), solą, pieprzem i sporą ilością startej gałki muszkatołowej. Odstaw w chłodne miejsce. Zmiel cielęcinę i odkrojone skrawki łaty. Utrzyj masło z 1/3 łyżeczki soli, zmielonej gałki muszkatołowej, rozmarynem i 2 ząbkami czosnku. Dodaj żółtka, ucieraj puszystą masę. Dodaj mięso, bułkę tartą, rodzynki, pokrojone w paseczki morele i figi. Wszystko starannie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta wlej kilka łyżek bulionu (może być z kostki). Ubij białka ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszaj pianę z farszem. Ułóż nadzienie na łacie cielęcej, brzegi zapnij wykałaczkami, a potem zasznuruj dokładnie roladę grubą nicią. Rozgrzej w brytfannie 4 łyżki oleju, wsyp resztę czosnku, kilka moreli, ułóż roladę. Wlej 3 - 4 łyżki gorącej wody, przykryj brytfannę folią aluminiową i piecz mięso około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanny. Zostaw mięso w brytfannie całą noc. Podaj na zimno z borówkami i chrzanem. |