Składniki
-
250 g Porbez zielonych łodyg
-
500 g Ziemniak
-
1 litr Bulion drobiowy
-
150 ml Śmietana 22%
-
40 g Masło
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
garść Szczypiorek
Opis
Wyśmienita francuska zupa z porów. Zdrowa i wygląda bardzo apetycznie. Przepis bardzo prosty i tani. Musisz spróbować. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj pięć szklanek wody razem z kostkami bulionu drobiowego (lepszy byłby domowy rosół z kury, jeśli został z niedzielnego obiadu, rozcieńczony wodą). Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut. Przekrój pory w wzdłuż, ułóż na durszlaku i wypłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na cienkie paski, wsyp do zupy. Dodaj sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę (lub przetrzyj przez sito). Wlej ponownie do garnka i przypraw śmietanką. Podaj posypaną szczypiorkiem. |