Garnki żeliwne wady i zalety

Zaopatrując kuchnię w nowy sprzęt nie sposób nie pomyśleć o garnkach. Wybór na rynku jest naprawdę duży: garnki z powłoką teflonową, garnki ze stali, miedziane, z aluminium, emaliowane. Od kilku lat do łask wracają garnki używane kilkadziesiąt lat temu na co dzień, mianowicie garnki żeliwne. Są one produkowane z żeliwa, czyli stopu żelaza i węgla. Czy warto je kupić? Jak każdy produkt mają swoje wady i zalety.
Zalety garnków żeliwnych
- Odpowiednio konserwowane garnki żeliwne mogą służyć przez całe lata, jest to bardzo trwały materiał.
- Równomiernie przewodzą ciepło, co ma wpływ na gotowanie potrawy- ściany garnka równomiernie przekazują ciepło do potrawy, nawet przy minimalnym ogniu (a nie tylko spód garnka, jak to się dzieje w niektórych garnkach), dzięki czemu można przygotowywać potrawy zdrowsze, z mniejszym ubytkiem wartości odżywczych. Mięso duszone w takim garnku niemalże rozpływa się w ustach.
- Garnki żeliwne są przeznaczone do każdego typu kuchenek, gazowych i indukcyjnych. Można też bezpiecznie przygotowywać w nich potrawy w piekarniku.
- Do gotowania w garnku żeliwnym nie trzeba żadnego tłuszczu (ewentualnie minimum), dzięki czemu posiłki nie mają dodatkowego tłuszczu i są zdrowsze.
- Nagrzany garnek utrzymuje ciepło przez długi czas, dzięki czemu nawet po kilku godzinach potrawa jest wciąż ciepła i gotowa do podania.
Wady garnków żeliwnych
- Żeliwo jest materiałem bardzo kruchym, podatnym na uderzenia i pęknięcia.
- Garnki żeliwne są nieco uciążliwe w konserwacji, jednakże ta przeprowadzana w odpowiedni sposób potrafi wydłużyć życie garnków o kilka- kilkanaście lat. Przede wszystkim należy zakonserwować garnek przed pierwszym użyciem- umyć go wodą i gąbką, nie używając detergentów, a następnie osuszony garnek zaimpregnować tłuszczem jadalnym (np. masłem). Szczególną uwagę na konserwację należy zwracać przy garnkach żeliwnych pokrytych cyną, mniej przy garnkach emaliowanych.
- Wolne nagrzewanie się garnka uniemożliwia przygotowanie potraw „na szybko”.
Naczynia żeliwne dostępne na rynku
Oprócz garnków różnej pojemności i kształtu dostępne są również inne naczynia wykonane z żeliwa. Wielki „come-back” mają teraz żeliwne brytfanki, patelnie czy tzw. „duszonki”, czyli żeliwne naczynia przeznaczone do duszenia potraw na ognisku na zewnątrz. Wybór jest duży, warto więc zastanowić się nad kupnem takich naczyń, ponieważ dobrze użytkowane mogą służyć nawet całe życie.
Kolejny artykuł: https://planetadebiana.pl/naturalne-metody-depilacji/
Dobre wyposażenie kuchni jest niezwykle ważne. Im lepsze naczynia do których trafiają dobre produkty tym większa radość ze smacznych posiłków.