Składniki
-
5 sztuk Jajko
-
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
2 łyżki Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
Składniki na nadzienie:
-
100 g Wiejska kiełbasa
-
2 sztuki Pomidor
-
50 g Ser mozzarella
-
100 g Zielona fasola szparagowalub zielony groszek
-
5 sztuk Zielone oliwki
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
Rozmaryn
Opis
Omlet di Bologna zapieka się krótko w piekarniku i podaje często z frytkami lub chrupiącą podgrzaną bułką. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:sól, pieprz i rozmaryn Kiedy sos pomidorowy nabiera na wolnym ogniu smaku, pora smażyć omlety. Ubij widelcem pianę z 6 jajek (niezbyt sztywną) i połącz z żółtkami. Wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Rozgrzej na dwu patelniach masło i smaż omlety. Gdy masa jajeczna trochę wyrośnie i stężeje, połóż szybko na połowie każdego z omletów nadzienie, posyp je pokrojoną mozzarellą i złóż za pomocą łopatki na pół. Przenieś na posmarowaną masłem brytfankę i wstaw na 8 - 10 minut do nagrzanego piekarnika. |