Składniki
-
5 sztuk Jajko
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Świeże zioła
-
Sól
-
Pieprz
-
Składniki na pierwsze nadzienie:
-
5 łyżek Kwaśna śmietana 12%
-
1 szuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
Sól
-
Pieprz
-
garść Koperek
-
Składniki na drugie nadzienie:
-
2 sztuki Czerwona papryka
-
2 sztuki Pomidor
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
100 g Wędzony boczek
-
Sól
-
Pieprz
-
Tymianek
Opis
Omlet, śniadaniowa przystawka. Każdy przepis jest przygotowywany inaczej. jednak sercem omleta to nadzienie. My proponujemy omlet aux fines herbes.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zanim usmażysz dwa omlety, przygotuj wcześniej nadzienie. Śmietanę ubij widelcem ze zmieloną gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Pokrój drobno cebulę, ułóż na sitku i polewaj przez chwilę wrzącą wodą. Odsącz, wymieszaj ze śmietaną i przypraw drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Jeśli wolisz omlet a la piperade, pokrój w kostkę boczek, paprykę, cebulę, czosnek. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć boczek i smaż przez 3 minuty. Dodaj warzywa, przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, trzymaj na małym ogniu. W tym czasie możesz smażyć omlety - piperade osiągnie właściwą gęstość, gdy omlety będą gotowe. Ubij jajka, wsyp sól, pieprz. Rozgrzej masło na dwu patelniach i usmaż nie zbyt grube omlety. Gdy się zetną, posyp ziołami, połóż nadzienie i podnieś brzegi każdego omletu łopatką, by zwinąć go na pół. Zsuń na ogrzane talerze. Dekoruj szczypiorkiem, koperkiem, a jeśli lubisz oliwkami. |