Składniki
-
6 sztuk Jajko
-
2 łyżki Masło
-
200 g Pieczarki
-
100 g Wędzony boczek
-
2 łyżki Natka pietruszki
-
2 łyżki Tarty ser żółty
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
60 g Masło
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Jedno z bardzo szybkich dań. Omlet z pieczarkami i boczkiem, doskonałe danie na rodzinne śniadanie. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oczyścić i pokroić w paski pieczarki. Boczek posiekaj w słupki. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, podsmaż boczek, a potem dodaj pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Przypraw pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą soli. Wsyp ser, wymieszaj i odstaw rondelek z nadzieniem na bok. Ubij w misce jajka z mlekiem i solą. Rozgrzej na dużej patelni masło, wlej jajka i usmaż dobrze przyrumieniony omlet. Połóż nadzieniem, zawiń omlet na pół i przełóż na podgrzany talerz wyłożony liśćmi sałaty. |