Składniki
-
2 kg Ziemiaki
-
750 g Grzyby leśne
-
3 łyżki Masło
-
2 sztuki Cebula
-
1 sztuka Liść laurowy
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
3 ziarna Ziele angielskie
-
1 szklanka Śmietana 22%
-
50 g Tarty ser żółty
-
1/2 sztuki Cytryna
-
Sól
-
Pieprz
Opis
To stary rosyjski przepis na jedną z najlepszych potraw schyłku lata. Grzybowy rondel to zapiekanka z różnych rodzajów grzybów. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obierz ziemniaki i ugotuj na pół miękko w osolonej wodzie. Oczyść grzyby z paprochów i umyj pod bieżącą wodą (ale nie mocz za długo, bo stracą aromat). Pokrój w paski, a cebulę w plasterki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i smaż aż się wyzłoci. Dodaj grzyby i trzymaj rondel na średnim ogniu. Gdy z grzybów wyparuje woda, wsyp szczyptę soli, pieprz, zgniecione ziele angielskie i pokruszony liść laurowy. Odcedź ziemniaki i jeszcze gorące pokrój w plastry. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem. Układaj plastry ziemniaków i porcje grzybów. Wymieszaj śmietanę z sokiem cytrynowym, utartym serem, solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli lubisz dodaj nieco zmielonej papryki. Zalej ziemniaki i grzyby. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawaj z małosolnymi ogórkami. |