0 0
Rondel grzybów

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Ziemiaki
750 g Grzyby leśne
3 łyżki Masło
2 sztuki Cebula
1 sztuka Liść laurowy
1/2 łyżeczki Tymianek
3 ziarna Ziele angielskie
1 szklanka Śmietana 22%
50 g Tarty ser żółty
1/2 sztuki Cytryna
Sól
Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Rondel grzybów

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

To stary rosyjski przepis na jedną z najlepszych potraw schyłku lata. Grzybowy rondel to zapiekanka z różnych rodzajów grzybów. Smacznego.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ugotuj na pół miękko w osolonej wodzie. Oczyść grzyby z paprochów i umyj pod bieżącą wodą (ale nie mocz za długo, bo stracą aromat). Pokrój w paski, a cebulę w plasterki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i smaż aż się wyzłoci. Dodaj grzyby i trzymaj rondel na średnim ogniu. Gdy z grzybów wyparuje woda, wsyp szczyptę soli, pieprz, zgniecione ziele angielskie i pokruszony liść laurowy. Odcedź ziemniaki i jeszcze gorące pokrój w plastry.

Posmaruj naczynie do zapiekania masłem. Układaj plastry ziemniaków i porcje grzybów. Wymieszaj śmietanę z sokiem cytrynowym, utartym serem, solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli lubisz dodaj nieco zmielonej papryki. Zalej ziemniaki i grzyby. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawaj z małosolnymi ogórkami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ziemniaki alpejskich pasterzy
następny
Głęboki sen
poprzedni
Ziemniaki alpejskich pasterzy
następny
Głęboki sen
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here