Składniki
-
1 opakowanie Ciasto francuskiemożna zamienić na ciasto do tarty
-
2 sztuki Jajko
-
1 sztuka Cebuladuża
-
50 g Wędzony boczek
-
2 sztuki Ugotowane ziemniaki
-
150 g Tłusty twaróg
-
150 g Kozi serlub ser Bryndza
-
100 g Ser żółty Ementalerlub Grojer
-
100 g Gęsta śmietana
-
Sól
-
Pieprz
-
Gałka muszkatołowa
Opis
Tarta del Casaro to przepis na zapiekankę serową na francuskim bądź kruchym cieśnie. Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ciasto francuskie rozłóż na okrągłej blasze (posmarowanej zimną wodą) o średnicy 26 cm. Skrawki ciasta, które zostaną, zagnieć z niewielką ilością mąki, rozwałkuj i wytnij paski. Pokrój boczek w kostkę. Włóż do salaterki twaróg i ser kozi (lub bryndzę), wlej śmietankę i wszystko starannie utrzyj. Ubij trzepaczką jajka, dodaj do serowej masy. Wrzuć boczek, posiekaną cebulę. Posól, jeśli trzeba, popieprz, dopraw startą gałką muszkatołową. Posyp ciasto utartym ementalerem, ułóż przygotowany farsz, wyrównując powierzchnię grzbietem łyżki. Teraz przykryj wszystko równą kratką z pasków ciasta, a brzegi zlep w sznureczek, lub wyciśnij nożem ząbki. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na średni poziom, piecz około 30 minut. Podawaj gorącą. |