Składniki
-
200 g Migdały
-
100 g Mąka
-
1 sztuka Jajko
-
300 g Masło
-
150 g Cukier puder
-
900 g Wydrylowane wiśnie
-
300 g Cukier
-
60 g Cukier żelujący
Opis
Babeczki migdałowo — wiśniowe można piec w sezonie na wiśnie, jak i poza nim. Przepis jest bardzo łatwy, a same babeczki wychodzę wyśmienite.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zmiel migdały na puder, wymieszaj z mąką. Dodaj masło, jajka, żółtko, cukier. Posiekaj wszystko, a potem zagnieć kruche ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie wiśniowe. Zagotuj wodę z cukrem, wsyp wiśnie (po sezonie — mrożone), cukier żelujący i gotuj na małym ogniu, aż sok odparuje, a masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Rozwałkuj dość cienko ciasto, wylep 8 - 10 foremek posmarowanych masłem, napełnij wiśniami i przykryj krążkiem ciasta. Starannie zlep brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj ciepłe z sosem owocowym i lodami. |