Składniki
-
8 sztuk Świeży pstrągnieduży
-
4 gałązki Świeży tymianek
-
8 gałązek Natka pietruszki
-
1 sztuka Cebula
-
2 sztuki Banan
-
4 łyżki Ocet jabłkowy
-
1 łyżeczka Świeża kolendra
-
Sól
-
Pieprz
-
Masło
-
Składniki do przygotowania sosu:
-
4 sztuki Pomarańcza
-
1/2 sztuki Cytryna
-
2 sztuki Żółtko
-
100 g Masło
-
1 filiżanka Bulion drobiowy
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Twoi bliscy lubią rybę, a Tobie brak już pomysłów? Polecamy nasz przepis na Pieczonego pstrąga w pomarańczach to bardzo aromatyczne danie na obiad. Spróbujesz?
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oczyść i umyj starannie pstrągi (szczoteczką). Nożem zrób po dwa ukośne nacięcia na obu bokach każdego z pstrągów. Wymieszaj w miseczce: posiekany tymianek i pietruszkę, skórkę otartą z jednej pomarańczy, drobno posiekana cebulę, kolendrę, ocet winny, sok z jednej pomarańczy, sól i pieprz. Posmaruj w środku pstrągi tak przygotowaną pastą i wstaw na cztery godziny do lodówki. Wyłóż brytfannę folią aluminiową, posmaruj masłem. Ułóż pstrągi, przykryj szczelnie drugim arkuszem folii i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj w rondelku bulion z pokrojoną cienko skórką z dwóch pomarańczy. Gdy nieco odparuje, wlej sok wyciśnięty z cytryny i sok z dwóch pomarańczy. Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i ubij z żółtkami i masłem. Ponownie postaw na ogniu, posól, popierz i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstnieje. Tuż przed podaniem ułóż na każdym pstrągu "łuskę" z cienko pokrojonych bananów, posmaruj odrobiną stopionego masła — podgrzej w piekarniku. Pokrój w plastry jedna pomarańcze (do dekoracji), postaw na małym ogniu sos. Na 8 podgrzanych talerzach rozlej po łyżce sosu, ułóż pstrągi, udekoruj plastrami pomarańczy i natką pietruszki. |