Składniki
-
1 sztuka Karp
-
2 szuki Bułka
-
200 ml Śmietanka 18 %
-
1 szuka Cebula
-
1 sztuka Marchew Baby Carrot
-
1 sztuka Pietruszka
-
2 łyżki Masło
-
100 g Rodzynki
-
100 g Migdały
-
100 ml Białe winopółsłodkie
-
Liść laurowy
-
5 ziaren Ziele angielskie
-
Sól
-
Biały pieprz
-
Cukier puder
Opis
Bardzo smaczna przystawka rybna. Pasuje na każdą okazję. Karp faszerowany na zimno to również idealne danie na Wigilię. Musisz wypróbować ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rybę oczyść z łuski, wypatrosz, wymyj pod bieżącą wodą i podziel na kawałki. Zdejmij skórę, wyjmij wszystkie ości. Namocz bułki w śmietance, a rodzynki w białym winie. Zmiel mięso rybie wraz z namoczoną w śmietance bułką. Masę przypraw solą, cukrem pudrem (płaska łyżka) i zmielonym białym pieprzem. Wyrabiaj ręką tak długo, aż masa nabierze "kleistości". Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Obierz marchewkę i pietruszkę. Opłucz i pokrój w kosteczkę o boku 0,5 cm. Zanurz we wrzącej wodzie na 1 minutę i dodaj do masy rybnej. Obierz z łupiny migdały, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem z rodzynkami, marchewką i pietruszką. Wymieszaj wszystko łyżką. Zagotuj w dużym, płaskim rondlu wodę. Wsyp ziele angielskie, pokruszony liść laurowy, łyżeczkę solu i łyżeczkę cukru. Podwójnie złożoną gazę posmaruj olejem, ułóż masę rybną i uformuj niezbyt gruby wałek (o średnicy 10 - 12 cm). Zawiń końce, zwiąż sznurkiem i włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu około godzinę. Wystudź rybę w wywarze. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. |