Składniki
-
6 płatów Płaty śledzia Matijas
-
6 kapeluszy Suszone grzyby
-
2 łyżki Kieczupłagodny
-
1 szuka Cebula
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżki Olej słonecznikowy
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Vegeta
-
Sól
-
Pieprz
-
Tymianek
Opis
Śledzie po wileńsku, to tradycyjne danie wigilijne. Połączenie śledzia z grzybami jest łatwe w przygotowaniu i smaczny.
(Visited 252 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Namocz grzyby w gorącej wodzie, potem wsyp do wody łyżeczkę Vegety i ugotuj grzyby. Miękkie poszatkuj na małe kawałeczki. Pokrój jak najdrobniej cebulę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj grzyby, smaż przez 5 minut. Przypraw pieprzem, tymiankiem i sokiem z 1/4 cytryny. Przekrój każdy filet na pół. Skrop sokiem z cytryny, posmaruj keczupem i farszem grzybowym. Ułóż na półmisku, skrop olejem, przykryj folia aluminiową i odstaw. |