Składniki
-
3 sztuki Śledzie solone - Mleczakiduże
-
4 sztuki Cebula
-
1/2 szklanki Ocet spirytusowy
-
3/4 szklanki Woda
-
2 łyżeczki Cukier
-
6 ziaren Ziele angielskie
-
1/2 łyżeczki Gorczyca
-
1/2 łyżeczki Mielona kolendra
-
3 sztuki Goździk
-
2 sztuki Liść laurowy
-
1 szklanka Kwaśna śmietana 12%
-
50 g Rodzynki
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Szukasz przystawki na wigilijny stół. Dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie przepis na śledzie marynowane z korzennymi przyprawami. Spróbuj.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Włóż śledzie do szklanej salaterki, zalej wodą i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Wymoczone obierz ze skóry, ostrym nożem oddziel od ości. Podziel na pięciocentymetrowe kawałki. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Układaj w słoiku na przemian kawałki śledzia i cebulę. Zagotuj w garnku ocet z wodą. Wsyp przyprawy korzenne, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Wystudź, zalej marynatą śledzie. Zakręć wieczko, wstaw słoik do lodówki na 48 godzin. Ubij trzepaczką śmietanę ze szczyptą soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj z rodzynkami. Ułóż na szklanym półmisku śledzia i polej śmietaną. |