0 0
Sałatka purpurowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Burak młody
300 g Wydrylowane wiśnie ciemne
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
2 łyżki Ocet winny
3 łyżki Rodzynki
1 łyżeczka Kminek
Sól
Pieprz
Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sałatka purpurowa

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo smaczna i wygląda cudownie. Pasuje do sztuk mięsa, kotletów, a także pieczonej wieprzowiny. Sałatka purpurowa — wypróbuj ten przepis.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wymyj szczoteczką buraki i włóż do garnka. Wlej tyle wody by je przykryła, wsyp pół łyżeczki soli i kminek. Gotuj, aż będą miękkie.

Wypłucz wiśnie, usuń pestki, wyciśnięty sok zachowaj.

Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę (wielkości wiśni).

Ubij śmietankę z octem, szczyptą soli, cukru pudru i pieprzu. Sos powinien mieć słodko — kwaśny smak z wyraźnie pieprzową nutą.

Wypłucz liście sałaty, drobniejsze ułóż naokoło półmiska. Grubsze liście podziel na kawałki i ułóż na środku półmiska.

Wymieszaj rodzynki, wiśnie i buraczki. Polej sokiem, który wyciekł z wiśni, a potem sosem śmietanowym. Ułóż na półmisku tak, by purpurowa sałatka otoczona była zielenią listków.

Tę niebanalną sałatkę podawaj do sztuk mięsa, mielonych kotletów, steków, befsztyków, a także pieczeni wieprzowej.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka do chrupania
następny
Sałatka z kapusty
poprzedni
Sałatka do chrupania
następny
Sałatka z kapusty
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here