Składniki
-
3 szklanki Ryż
-
1 sztuka Cebula
-
2 szklanki Groszek zielony
-
1 sztuka Czerwona papryka
-
100 g Boczek
-
50 g Ser żółty
-
4 łyżki
-
Sól
-
Pieprz
-
Tymianek
Opis
Bardzo lekka i smaczna. Zapiekanka z groszkiem, podawana z sałatką z pomidora lub ogórka. Prosty i łatwy przepis. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Gotujemy groszek w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podsmażamy na dwóch łyżkach masła boczek, dodajemy posiekaną cebulę i paprykę. Smażymy przez 5 minut. Ucieramy na tarce ser — o ostrym i wyrazistym smaku. Teraz mieszamy ryż z groszkiem, naturalnie ryż jest ugotowany. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem, kładziemy warstwę ryżu, warstwę boczku z cebulą i papryką. Sypiemy ser, kładziemy kawałki masła i zapiekamy potrawę przez 15 minut. Idealnie udaje się w prodiżu — jest bardzo soczysta. Podajemy z sałatką z pomidorów, ogórków i wszelkiej zieleniny. |