Składniki
-
1 pęczek Botwinka
-
1 litr Bulion drobiowy
-
2 łyżki Ocet winny
-
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
-
5 łyżek Koncentrat buraczany
-
1 sztuki Jajka na twardo
-
1 łyżka Masło
-
2 łyżki Sok wiśniowy
-
Liść laurowy
-
Ziele angielskie
-
Sól
-
Pieprz
-
Goździk
Opis
Sezon na botwinkę. Nie ma co się zastanawiać. Ugotuj botwinę i podaj z jajami na twardo, a Twoja rodzina będzie zachwycona. Zobacz nasz przepis.
(Visited 29 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj i posiekaj botwinkę. Włóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj łyżkę masła, szczyptę cukru i soli, goździk, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem ok 10 minut. Wlej bulion do garnka, dodaj do niego botwinkę (razem z przyprawami i wywarem). Dopraw octem, koncentratem buraczanym i sokiem wiśniowym. Gotuj przez 10 minut. Wlej śmietankę, podgrzej i podaj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami. |