0 0
Ciasto z porami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

400 g Słone, kruche ciasto
600 g Cebula
3 sztuki Por
50 g Masło
150 g Słonina
250 ml Śmietanka 30%
3 sztuki Jajko
50 g Ser żółty tarty
Sól
Pieprz
Cukier
Majeranek
Kminek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto z porami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

To jedna z najlepszych przekąsek. Placek z porami jest łatwy i szybki do przyrządzenia. Twoi bliscy będą zachwyceni jej smakiem. Musisz wykorzystać ten przepis.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta kruchego:

Ciasto można kupić gotowe.

Jednak każda Pani domu dobrze wie jak posiekać i zagnieść kruche ciasto z 250 gramów mąki, 1 łyżeczki soli, 150 gramów masła, 100 ml lodowatej wody :)

Ciasto należy schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Przekuć kilkanaście razy widelcem i podpiec na złoty kolor w temperaturze 250 stopni. Trwa to od 10 do 12 minut. Wyjąć blachę.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

W tym czasie obrać cebulę, oczyścić pory i pokroić. Zeszklić na maśle. Przyprawić szczyptą cukru, kminkiem i majerankiem. Położyć na cieście i posypać drobno pokrojoną słoniną. Kremówkę i jaja ubić trzepaczką , dodać soli i pieprzu (a może jeszcze gałki muszkatołowej) i wylać masę na cebulowe nadzienie. Wsunąć blachę na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczone cebule
następny
Faszerowana papryka
poprzedni
Pieczone cebule
następny
Faszerowana papryka
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here